Savjeti za sretan dom

04.05.2012.

Stop neredu u dječijim sobama

Dječje sobe su konstantni izvor nereda koji se nerijetko "preliijeva" i u ostale dijelove našeg doma.

Hrpe igračaka, dječjih radova, kostim i krune, a da ne govorimo o tonama "vrijednih" papira, reklamnih letaka i kutija koje nipošto ne smijete baciti!

Evo kako možete stati na kraj čudovištu zvanom nered u dječjoj sobi.

"Organizirana" dječja soba

Riješite se nereda u dječjoj sobi uz pomoć naših savjeta. Ako dobro odradite ovaj organizacijski posao, dječja soba može gotovo uvijek biti u relativno urednom stanju, a pospremanje će biti gotovo dok kažete "keks".

Organizirajte dječja umjetnička djela

Vaše dijete izrađuje vrhunska umjetnička djela (barem ono tako misli, a i vi ponekad). Ali kuća nije dovoljno velika za sve njih. Evo nekoliko kreativnih ideja kako „izložiti“ i „uskladištiti“ umjetnička djela vašeg malog Picassa:

  • uokvirite nekoliko umjetničkih djela i izložite u dječjoj sobi ili drugom prostoru. Svaka 2 mjeseca zamijenite stare radove u „galeriji“ s novima. Novi radovi u okvire, stari radovi u smeće ili kutiju

  • ako se dijete ne može odvojiti od dragocjenih umjetničkih djela, skenirajte ih ili fotografirajte i pohranite na kompjuter, a originale ipak bacite u smeće

  • najbolje radove stavite u kutije s dječjim uspomenama i pospremite na sigurno mjesto

  • neka dijete odabere 20-tak radova. Skenirajte ih i napravite digitalnu izložbu u obliku slide-show-a (ne zaboravite pokazati ponosnim bakama i djedovima)

  • neka vaše dijete odabere 12 najboljih radova. Skenirajte ih i izradite nekoliko kopija kalendara koji ćete pokloniti članovima obitelji.

  • ne zaboravite da su dječja umjetnička djela savršen dar za bake i dede, stričeve i tetke itd. Umjesto da troše novac na kupnju raznih drangulija, ohrabrite djecu da poklone svoje radove kao poklone za najdraže osobe.

I čišćenje može biti zabavno

Igra je djeci najvažnije iskustvo. Kroz igru se razvija motorika, mašta, vještine čitanja kao i matematičke vještine. Ali gotovo svaka igra završava sa neredom, koji je potrebno pospremiti. Ovdje se javljaju problemi i negodovanja, koja možete smanjiti uz nekoliko zabavnih ideja koje i čišćenje čine igrom.

Umjesto da djetetu kažete „Pospremi svoju sobu“, podijelite taj zadatak na više manjih, svakodnevnih zadataka (u trajanju od 15 minuta) i u sedmicu dana soba bi trebala biti čista. Ovisno o dobi djeteta, pomozite ili nadzirite njihov rad, barem u prvih nekoliko sedmica. Počnite tako da sve u sobi ima svoje mjesto i da su površine raščišćene.

Izvor: domza5

Savjeti za sretan dom
<< 05/2012 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Priključi se:

Preporučujemo:

Pišite nam
Ukoliko imate ideju ili neki savjet koji bi mogao pomoći drugima, pišite nam na edin.alic@studio-moderna.com


Prati nas na Facebooku!

MOJI FAVORITI

Bilo vas je
4809
Powered by TopShop
u saradnji sa:
Powered by Blogger.ba